Veličan ve městě aneb... o cestách necestách, delších i kratších, do měst větších i menších. O tom všem se bude psát na tomto blogu.

Články budou hlavně o zážitcích a popisu jednotlivých čtvrtí San Francisca. Ale taky se budu snažit psát praktické rady, které třeba někomu pomůžou, když bude cestovat s vízem J1 do USA.



Monday, November 11, 2013

Tenderloin - temná část San Francisca

Co se počtu obyvatel týče, není San Francisco až tak obrovské. Žije tady podle wiki asi 825 000 lidí. Chtěl bych v článcích přiblížit pár čtvrtí tohoto města, jak na mě působí. Rozmanitost města je totiž neuvěřitelná. Město se skládá asi ze 120 čtvrtí (je obtížné to spočítat) a každá čtvrť je identifikovatelná svojí osobitou atmosférou, architekturou a lidmi, kteří v ní bydlí.


Výčet čtvrtí v San Franciscu začínám pravděpodobně tím nejhorším - Tenderloin. Místo, které nemusí vyhovovat každému, ale člověk si zvykne.

Tenderloin je černou ovcí San Francisca. Prakticky každý den můžete na vlastní oči sledovat drogovou scénu v plném proudu. Černochy, kteří po cracku chodí jako zombie, spící spoluobčany na ulici, vůni trávy, občas chcánků, občas něčeho (někoho), co je těžké identifikovat. Pokud musíte touto částí projít, asi nemusím radit, že je lepší nechlubit se novým foťákem nebo mobilem. I tak vás určitě někdo pozdraví nebo něco nepřeložitelného zamrčí, protože díky vanilkovému obličeji to zaručeně budete vy, kdo tu je v menšině. Poměrná většina tu i většinou tak nějak bydlí (spíše přežívá), takže si s sebou tahají svůj obyvák na nákupním vozíku a na záchod si odskakují k nejbližšímu rožku. 

Občas je vidět přetahovaná o hadry nebo další radovánky. Byl jsem docela překvapený, že tato čtvrť se nachází poměrně v centru města.

Takže už jak radila pani učitelka v mateřské. Chytit se za ručičky, nechodit sám a neodtrhávat se od skupiny. Nicméně pokud ulicí prostě projdete, nečučíte zbytečně po okolí, myslím, že není čeho se obávat. Většina občanů si tady taky spíše všímá svého, nebo lítají hlavou někde v obláčcích a na duze :)

No abych jenom neprskal špínu na tuto část města, dájí se tady shlédout hezké graffiti přes celé zdi, zajímavé a levné obchůdky a dokonce je tu i policejní stanice, která ale asi moc nestíhá.

Slabším povahám spíše doporučuji se uličkám Tenderloinu vyhnout, ale i tohle je San Francisco, tak proč např. Turk Street. nenavštívit. Mně bohužel nezbývá nic jiného, protože na okraji této čtvrti se nachází moje koleje a tak přes "krásy" Turk Street procházím každý všední den do práce :) V naší části je už klid, ale stačí zajít asi 500m dolů po ulici a jste přímo v tom. Co se dá dělat. Díky své povaze je tato část asi nejlevnější co se bydlení týče (zdroj: sf.curbed.com) Proto se tady taky ty koleje nachází. Ale i tak jsou pronájmy bytů obrovsky drahé. Za nějaký byteček tu dáte asi $1800 měsíčně.


View Larger Map


Krásou San Fransicsa je ale to, že stačí zajít pár bloků dál a jste co se týče architektury a atmosféry v uplně jiném městě. Stačí si vybrat.



Tady malá ukázka, kterou jsem našel na youtube. Rozhodně ukazuje klidnější část dne v Tenderloinu.



Předem děkuju za komentáře nebo dotazy, pokud nějaké budou.

3 comments:

  1. Tenderloin = v prekladu cesky 'svickova'! Vedels to?
    Tak Tenderloin je svickova San Francisca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svickova se sesti! :)

      Delete
    2. Hahaha... beef tenderloin! Opravdu! Tak to jsem nevěděl!
      Díky, Kimmichovi! :)

      Delete