Veličan ve městě aneb... o cestách necestách, delších i kratších, do měst větších i menších. O tom všem se bude psát na tomto blogu.

Články budou hlavně o zážitcích a popisu jednotlivých čtvrtí San Francisca. Ale taky se budu snažit psát praktické rady, které třeba někomu pomůžou, když bude cestovat s vízem J1 do USA.



Thursday, August 22, 2013

Rozdíl mezi trainee a intern

Pokud se rozhodnete vydat na zahraniční stáž (nemusí to být zrovna USA), pravděpodobně se setkáte s pojmy "trainee" a "intern". Oba dva termíny označují pracovní pobyt v délce několika měsíců, ale je potřeba je rozlišovat. Měl jsem s tím docela problém, protože jsem na netu nemohl najít ověřené informace. Z toho důvodu vzniká tento článek.

Trainee

Pozice označené jako Trainee jsou pro absolventy vysokých škol, kteří mají alespoň jeden rok praxe v oboru, kterého se trainee program týká.
Pokud nemáte výšku, je potřeba mít alespoň 5 let zkušeností v daném oboru.

Pozice trainee bývají většinou placeny / sponzorovány zaměstnavatelem.

Zde je přesná definice tak jak ji popisuje J-1 vízum, které je na stáž potřeba.


Intern / Intership

Pozice Intern jsou pro studenty vysokých škol nebo pro absolventy ne déle než 1 rok po ukončení studia.

Tato pozice bývá většinou neplacená. Předpokládá se, že si požádáte o stipendium u své VŠ nebo o nějaký grant na stáž u nějaké štědré organizace.

Zde je přesná definice tak jak ji popisuje J-1 vízum, které je na stáž potřeba.



Chtěl bych upozornit, že definice, které jste právě přečetli nejsou 100% oficiální. Zaměstnavatelé a agentury sem tam tyto pojmy zaměňují. Pokud tak najdete pozici Intern, která se Vám líbí, ale nesplňujete podmínky, klidně bych se nebál, napsal mail do firmy, která program nabízí a vysvětlil bych jim svoji situaci. Třeba pozici přímo pro Vás změní na Trainee. Za zeptání nic.

Stáže je možné najít opravdu v různých oborech! Takže nevěšte hlavu, pokud Vám někdo řekl, že jenom ajťáci můžou vyrazit na stáž. Chce to najít si trochu času, trpělivosti a procházet internet.

Pár odkazů:
Pracovnípobyty.cz - záložka Aktuální pozice
http://www.internabroadusa.com/internships/

Jinak zabrousit na google.com a vyhledávat "intern in usa", "trainee in usa".

Tip: Když něco vyhledáváte na googlu a chcete aby Vám to našlo odkazy jenom na české stránky, jednoduše napíšete za hledaný výraz "site:cz"
Klikni zde pro názornou ukázku.







No comments:

Post a Comment