Veličan ve městě aneb... o cestách necestách, delších i kratších, do měst větších i menších. O tom všem se bude psát na tomto blogu.

Články budou hlavně o zážitcích a popisu jednotlivých čtvrtí San Francisca. Ale taky se budu snažit psát praktické rady, které třeba někomu pomůžou, když bude cestovat s vízem J1 do USA.



Monday, December 2, 2013

Chasing Banksy, San Fransciso / Hledání Banksyho graffiti v San Fransicsu

Banksy... jestli vám tohle jméno něco říká, zřejmě je zbytečné číst následujících pár řádků a přejít rovnou k věci. Pro ty ostatní:

"Banksy je pseudonym anglického street artového umělce pocházejícího z bristolské undergroundové scény, jehož skutečná identita je neznámá. Banksyho díla jsou často satirická a nesou politické či kulturní poselství. Jeho street art, který kombinuje graffiti s využitím šablonové techniky, se objevil v Londýně i v jiných městech po světě." zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Banksy

V San Franciscu se Banksyho grafitti vyskytuje (přesněji vyskytovalo) na 9 lokacích. Jednoho krásného dne jsem se rozhodl, že se pokusím všechna místa najít a vytvořit tak aktuální fotky a mapu jeho tvorby v San Franciscu.
Lokace jsou zaznačené na této supr trůpr gůůgl mapě a jsou seřazené tak, jak jsem skutečně šel. "Tůra" zabrala jedno celé nedělní odpoledne.
Ke každé lokaci pak uvádím dvě fotky. Jak vypadal originál před 2-3 lety a verzi z mého foťáku pořízenou dnes - 1. prosince 2013.
 





1) Krysa na 1672 Haight Street, San Francisco:
Bohužel byla odstraněna, což mi potvrdila i frajerka, která pracuje v kavárně dole.


Původní graffiti:


Současnost:



2) "This'll look nice when it's framed."
Valencia and 19th street, bohužel odstraněno.


Původní graffiti:

Současnost:

3) Indián na Sycamore Street:
Bohužel byl odstaněn :( V tomto momentu byla moje morálka značně v prdeli, protože jsem nevěděl jestli má cenu vůbec pokračovat. Ale tak stejně jsem neměl co dělat....

Celá Sycamore Street je pokryta obrovskými graffiti. Tomu už se ani nedá říkat graffiti, ale umělecká díla přes celé zdi a baráky. Stojí za to vidět!

Původní graffiti:

Současnost:

Někdo byl aspoň tak slušný a označil původní místo "Banksy wuz here".

4) První úspěšný úlovek byl Banksyho pták na Erie x Mission street. V tomto momentě se moje morálka posunula z bodu mrazu někam do pozitivních jednotek, ve kterých se morálka obvykle měří.


5)
Krysa na 9th street x Howard street. Byla bohužel odstraněna.

Původní obrázek:

Současnost:

6) Fern x Polk street,  byla bohužel odstraněna.

Původní obrázek:

Současnost:


7) Na stanici číslo sedm jsem měl částečný úspěch. Banksyho doktor je dokonce ukrytý pod pleksisklem, aby ho nikdo nepomaloval. Častečně tato ochrana funguje.

Commercial Street, Chinatown, San Francisco
Původní obrázek:


Součastnost:

8) Na Broadway St & Columbus Avenue se zadařilo na 100 %. Zřejmě se nechce nikomu lézt tak vysoko, aby to umyl.
Toto dílo je z ulice krásně vidět.

Současnost:


9)
Poslední spot se nacházel u přístavu, bohužel byl odstraněn.

Současnost:


Původní graffiti:

Pokud jste dočetli až sem, tak věřte tomu, že mě to potěšilo :)

Většina spotů už bohužel byla odstraněna a největší  Banksyho  sláva tak byla asi kolem roku 2010. Byla to ale moc fajn procházka za nádherného počasí kolem 20 stupňů - 1. prosince!
Doporučuje 10 z 10 fanoušků street artu!

Stay tuned & peace!


No comments:

Post a Comment