Veličan ve městě aneb... o cestách necestách, delších i kratších, do měst větších i menších. O tom všem se bude psát na tomto blogu.

Články budou hlavně o zážitcích a popisu jednotlivých čtvrtí San Francisca. Ale taky se budu snažit psát praktické rady, které třeba někomu pomůžou, když bude cestovat s vízem J1 do USA.



Wednesday, July 30, 2014

Trip #1 San Francisco - Santa Cruz - San Diego a zpět, část 1. - půjčení auta v San Franciscu

Tip na čtyř až pěti denní výlet po Kalifornii. Ze San Francisca do San Diega. Společně s rozpočtem a tipy na ubytování tak, jak jsem jel já.

1. část - Pujčení auta v San Franciscu



Z velkého množství půjčoven, které jsou v San Franciscu k dispozici jsem si vybral City Rent-a-car, která má nadprůměrné hodnocení od zákazníků na Yelp.com (Yelp je obecně velmi užitečná stránka a doporučuju se tam dívat, ať už míříte kamkoliv - bary, restaurace, služby... ). Článek nemá být reklamou na tuto půjčovnu, ale jelikož mé zkušenosti s nimi byly docela dobré, tak jsem se rozhodl s Váma podělit. Třeba to někomu pomůže při rezerování auta a výletu po Kalifornii.

Rezervaci auta jsem provedl přes oficiální stránku City Rent-a-car asi dva týdny před plánovaným odjezdem. Není to asi úplně nutné rezervovat tak dlouho dopředu, ale pokud se např. ve čtvrtek rozhodnete, že druhý den někam pojedete tak se může stát, že levnější auta budou už rezervovaná.

Cena rezervace

K rezervaci online budete potřebovat kreditní kartu. Mně tady jako kreditka funguje klasická karta k účtu od Spořitelny.
V době naší rezevace (květen) byla denní taxa $26.99 za auto třídy compact nebo economy (mrkněte na odkazy pro ukázku auta). Teď (srpen) se ceny zvedly na $39.99. Jak už to tak ale v USA bývá celková cena byla nakonec vyšší než uvedená. K ceně se totiž musí připočítat daň a pojištění. Kreditní karta slouží jenom jako záruka a celkovou cenu a odečet vám firma oznámí až při převzetí auta.

Pojištění

V Kalifornii  je povinností mít zaplacené povinné ručení. To vám nabídnou přímo při převzetí auta. Při rezervaci se ale povinnost mít jej zaplacené neuvádí, tak abyste se nedivili, že celková cena bude vyšší, než byla při rezervaci uvedena.
Povinné ručení se v USA označuje jako
RLI – Rental Liability Insurance (cena v City Rent-a-car půjčovně $11.95/den)

Dobrovolnou volbou může je havarijní pojištění většinou uváděné pod zkratou
CDW/LDW – Collision/Loss Damage Waiver (cena v City Rent-a-car půjčovně $8.99-$14.99/den v závislosti na výši pokrytí).

Další druhy pojištění jsou popsané například na této stránce (6. otázka)

Cena celkem

Takže z celkové ceny uváděné na webu ($26.99/den) se vyklube celková cena:
$26.99 (pujčovné)
+ $2.36 (daň 8.75%)

$8.99 (CDW)
$11.95 (RLI)
--------------
Celkem: $50.29/ den

Řidičský průzkaz

Podle platných zákonů  v Kalifornii vám k řízení auta stačí řidičský průkaz vydaný v České republice (plastový, vydávaný od roku 2004). To stejné budou vyžadovat při pujčení auta.
Je možnost si před odjezdem v ČR nechat vystavit za 50kč Mezinárodní řidičský průkaz. V půjčovnách tento typ řidičáku sice znají, ale jistota je klasický řidičák.

Na co si dát pozor při rezervaci

Pokud vrátíte auto dostatečně brzo (v naší půjčovně to bylo např. do 7h dopoledne) poslední den rezervace, nemusí Vám tento poslední den účtovat. Auto se půjčuje s plnou nádrží a s plnou nádrží se taky vrací.

Zeptejte se, jaký tip benzínu se leje do auta.
- Pravděpodobně "Regular".

Zeptejte se, jestli Vám půjčovna účtuje poplatek za ujeté míle, nebo jestli máte neomezené množství ("unlimited").

Zeptejte se, zda můžete jet s autem do jiného státu, než ve  kterém jste ho půjčili.

Pokud vás jede víc, zeptejte se jestli je možné se za volantem střídat. Některé půjčovny si totiž i za tohle účtují nějaký poplatek, ale musí se to nahlásit předem.

Parkování

Při parkování po celé Kalifornii pravděpodobně narazíte na značky tohoto typu a už je na Vás jak se s tím vypořádáte.
Stačí pak naházet čtvrťáky do automatu, který patří k Vašemu fleku a hned na automatu vidíte jak dlouho můžete parkovat - jednoduché.



Bonus - Kolik stojí odtah auta v Los Angeles?

Parkovací značky je dobré nepodceňovat a číst pozorně. Takový odtah v Los Angeles poblíž Hollywood Boulevaru se prodraží:

$115 za odtah
$115 za vrácení auta
$73 pokuta za špatné parkování
$25 půjčovně za to, že se o pokutu postarali

Článek odráží zkušenosti z jedné konkrétní půjčovny. Pokud zvolíte jinou, informace se samozřejmě můžou lišit.

Pokud se chystáte na výlet po Kalifornii tak přeju šťastnou cestu! Na případné chyby nebo svoje vlastní poznatky k článku prosím upozorňujte v komentářích.


No comments:

Post a Comment